top of page

Et eksperiment

Jeg havde pludselig lyst til at være kreativ på trods af sygdom på denne første dag i august.

Men jeg vidste ikke, hvad jeg ville male....?

Jeg havde ikke engang nogen idé om farver, motiv eller lærredstørrelse. Egentlig var jeg totalt idéforladt, men trangen til at male var der spøjst nok alligevel. Og så må man jo søge lidt inspiration! Jeg brugte derfor en halv time på at sidde og kigge på diverse kunst på nettet... Dér er Google for mit vedkommende et uundværligt værktøj. For dét at se "fremmed kunst" sparker altid nogle idéer igang i mit hoved. Som regel i hvert fald. Idag - sikkert på grund af, at jeg er lidt sløj - skete der ikke de vildt store, kreative idé-eksplosioner på øverste etage.

Jeg fik så den idé, at jeg ville prøve simpelthen bare at begynde at male uden at have nogen egentlig plan. Og at jeg ville tvinge mig selv til at male med farver, jeg normalt aldrig ville vælge. Og prøve at "klatte" og være "sjusket" endnu en gang, og se om idag var lykkens dag. Nogle gange har jeg lyst til at sprænge mine egne rammer lidt for på den måde at lære nye ting og måske opdage nye fiduser. Så frem med lærred, hvilket nærmest ved et tilfælde blev et 50x60 lærred. Og så igang!

TRIN 1: Baggrundsfarve

Jeg dækkede så lærredet med disse to farver - farver, jeg under normale omstændigheder ikke kunne drømme om at bruge som "basisfarver" på et lærred. Det føltes i starten en kende unaturligt, og jeg skulle lige vænne mig til tanken. Men jeg begyndte da så småt at forlige mig med farvevalget, og da jeg havde lavet en nogenlunde glidende, diagonal overgang mellem de to farver, tænkte jeg, at jeg ville prøve at male et ansigt og et par klattede linjer i kanterne af lærredet. Hvilket var en spontan idé, der lod til nærmest at komme ud af det blå. Set i dét lys, at idags projekt var et eksperiment, besluttede jeg bare at gøre det uden nærmere overvejelse.

Denne gang skulle værket lede MIG og ikke omvendt!

TRIN 2: Skitsering af ansigt med pensel og Posca-pen

Jeg følte mig stadigvæk lidt tilbageholdende og en anelse forvirret i knolden over at male på sådan en uvant måde. Men jeg fortsatte ikke desto mindre med at skitsere med sort Posca-pen og lave skygger. Jeg kan personligt godt lide farvemæssig balance i et maleri, så til skygger/highlights i den ferskenfarvede del af billedet brugte jeg grøn og hvid - og i den grønne del brugte jeg fersken og hvid. På dén måde synes jeg, det blev mere sammenhængende og harmonisk.

Efter det mest basale begyndte jeg at bruge forskellige nuancer af blå med hvid i - for de blå streger i siderne, synes jeg, var dominerende og havde brug for noget at "bindes til" et sted i maleriets centrum. Balance. Jeg duppede på lærredet med penselspidsen uden at lave strøg for at skabe en slags tekstur-agtig skygge-effekt. Det kom næsten til at ligne fiskeskæl, hvilket jeg egentlig godt kunne lide.

TRIN 3: Farveharmonisering og skygger/highlights

Jeg fortsatte i lang tid med at duppe flere fiskeskæl på lærredet i alle mulige nuancer af blå og grøn med hvid. Jeg brugte også fersken og sort for at skabe mere kontrast. Munden var jeg meget i tvivl om, hvad jeg skulle gøre med. Jeg prøvede at lave sorte skygger, men jeg syntes ikke helt, det duede - så istedet malede jeg det over med fersken igen og tilføjede blot en sort streg til at skille læberne. Og så påførte jeg nogle sjuskede klatter af hvidt.

Jeg prøvede generelt at være så "sjusket", som jeg kunne, og i halsområdet synes jeg, det er lykkedes meget godt. Al den fiskeskæls-duppen fik dog overmalet lidt af de sorte omrids. Så som afslutning rettede jeg skygger til og tegnede omridsene op igen med pensel og sort Posca-pen (som selvfølgelig havde besluttet sig for at strejke - så det var primært med pensel).

Alt i alt synes jeg, det var et givende eksperiment. Om jeg er tilfreds med det fysiske resultat, ved jeg ikke rigtig - men ikke desto mindre er jeg da nogle erfaringer rigere. Og måske endda et lillebitte skridt nærmere dét at mestre et "sjusket" maleri!

TRIN 4: Det endelige resultat

Nylige opslag
Arkiv
Søg på tags
bottom of page